Συχνά ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε ανθρώπους να μας λένε:

– “Δεν προλαβαίνω”

– “Δεν κατάφερα να τελειώσω την εργασία μου”

– “Έχω τόσα να κάνω”

– “Η μέρα να είχε 48 ώρες πάλι δεν θα προλάβαινα”

και άλλα…

Έπειτα ψάχνουν να βρουν απεγνωσμένα το γιατρικό τους σε διάφορες μεθόδους αμφιβόλου ποιότητας  και αποτελέσματος. Αυτές οι μέθοδοι βέβαια έχουν το κατάλληλο περιτύλιγμα και φαινομενικά φέρνουν  εγγυημένα αποτελέσματα, που προεξοφλούν την άμεση και γρήγορη επιτυχία των «στόχων» και τη «Διαχείριση του Χρόνου».

Κανένας όμως δεν περιμένει στο τέλος ότι οι άνθρωποι αυτοί, που επέλεξαν κι εμπιστεύτηκαν αυτές τις  μεθόδους, να βρίσκονται σε ένα τεράστιο δίλημμα…”Τώρα τι κάνω;”

Τώρα τι κάνω που δαπάνησα χρόνο και χρήμα σε μεθόδους που αντί να με βοηθήσουν, μου αύξησαν την  πίεση και το άγχος και βρίσκομαι στο σημείο μηδέν; Που όχι μόνο βρίσκομαι στο σημείο από όπου  ξεκίνησα αλλά έχω χάσει και πολύτιμο χρόνο και πόρους, τους οποίους εάν τους διαχειριζόμουν  διαφορετικά θα μπορούσαν να μου φέρουν καλύτερα αποτελέσματα;

Εδώ έρχεται το Αυθεντικό Coaching να μας βοηθήσει!

Μέσα από τη διαδικασία του Αυθεντικού Coaching, που βάζει σε προτεραιότητα τον Άνθρωπο και του  μαθαίνει να δίνει την πραγματική έννοια στην κάθε λέξη.

Πώς γίνεται αυτό;;;

Φυσικά από τον ορισμό της κάθε Λέξης, όπως έχουμε διδαχθεί από το δάσκαλο μας, Δρ. Γιώργο  Καραθάνο ότι κατά Αριστοτέλη «Αρχή πάντων ορισμός Εστί».

Στη Διαχείριση του Χρόνου υπάρχουν δυο μέρη – λέξεις, που χρειάζεται να δώσουμε τον Ορισμό τους και αυτές είναι η Διαχείριση και ο Χρόνος.

Η πρώτη λέξη είναι η Διαχείριση. Ο όρος Διαχείριση κατά τη Wikipedia είναι η προσπάθεια καλύτερης  οργάνωσης των διαθέσιμων πόρων (οικονομικών πόρων, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογικών  εργαλείων) για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η δεύτερη λέξη είναι ο Χρόνος. Κατά τη Wikipedia ο Χρόνος χαρακτηρίζεται ως η ακριβής μέτρηση μιας  διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον. Μετριέται σε μονάδες, όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά  όργανα, τα χρονόμετρα. Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί  στην έννοια του χρόνου.

Εάν συνδυάσουμε τις παραπάνω έννοιες ως Διαχείριση Χρόνου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι  η προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του χρόνου χωρίς να επιτρέπεται να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν  και να αλλάξουμε τη διαχείριση καθώς ο χρόνος δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Ακόμα, η μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι σταθερή!

Μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι το οποίο κινείται σταθερά προς το μέλλον;

Μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι που ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε εμάς, στο κοντινό μας  περιβάλλον ή στον κόσμο ολόκληρο, αυτό συνεχίζει να κινείται προς το μέλλον με τον ίδιο ρυθμό;

Πώς γίνεται όμως σε εμάς τους ανθρώπους κάποια δευτερόλεπτα να μας φαίνονται αιώνες ή κάποιες  ώρες να μας φαίνονται λεπτά;

Ποιος ο λόγος που έχουμε αυτό το αίσθημα;

Διότι υπάρχει μια «Δύναμη» που της επιτρέπουμε να ασκηθεί πάνω μας και να μας κάνει να  αισθανθούμε ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά η πιο γρήγορα.

Πάνω σε αυτή τη «Δύναμη», που είναι διαφορετική κάθε φορά, κάθε δευτερόλεπτο και διαφορετική για  τον καθένα από εμάς θα χρειαστεί να εργαστεί ο Coach με τον Coachee.

Τι σημαίνει “Δύναμη” άραγε;

Δύναμη είναι η αιτία, που προκαλεί κάθε μεταβολή της κίνησης ή της γεωμετρίας των σωμάτων. Ένα  σώμα μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα πολλές δυνάμεις, των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε  σημείο μια συνισταμένη δύναμη και μια συνισταμένη ροπή. Όταν οι δυνάμεις αυτές εξουδετερώνονται  μεταξύ τους τότε λέγεται ότι το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η έννοια της Δύναμης ορίζεται στην παραπάνω παράγραφο.

Εάν όμως κάποιος σας ρωτήσει τι σημαίνει για εσάς η “Δύναμη” που σας κάνει να αισθάνεστε ότι ο  Χρόνος κυλάει πιο γρήγορα ή πιο αργά, τι θα απαντήσετε;

Αυτή τη Δύναμη κάποιοι θα την ονομάσετε Άγχος, Στρες, Έλλειψη Χρόνου, Έλλειψη Χρήματος κ.α. Οι παραπάνω λέξεις όμως τι σημαίνουν για εσάς;

Μήπως σχετίζονται με τη διαχείριση του εαυτού μας;

Με τη διαχείριση των «Θέλω μας»;

Μέσα στην πρόταση Διαχείριση Χρόνου υπάρχει μια κρυφή έννοια!

Ποια είναι αυτή η έννοια;;;;

Ο Άνθρωπος!!

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να εργαστούμε με τον εκάστοτε Coach με σκοπό την διαχείριση του  εαυτού μας. Θα χρειαστεί να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, που ασκούνται πάνω μας κι  επιδρούν με τέτοιο τρόπο που τα δευτερόλεπτα τα αισθανόμαστε αιώνες και τις ώρες δευτερόλεπτα.

Ποιος είναι ο λόγος, που επιτρέπουμε σε αυτές τις δυνάμεις να επιδρούν πάνω μας με όποιες συνέπειες και πολλές φορές καταλήγουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Φυσικά οφείλουμε να θυμηθούμε και ότι είμαστε άνθρωποι, που αλληλοεπιδρούμε με άλλους  ανθρώπους και μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση δημιουργούνται πολλές “Δυνάμεις”.

Μέσα από την αλληλεπίδραση δημιουργούνται “Δυνάμεις”, που πολλές φορές τις θέλουμε και τις επιδιώκουμε και άλλες φορές όχι. Βέβαια υπάρχουν και φορές που απλώς αφηνόμαστε στην  αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους με ότι αποτέλεσμα έχει αυτή η επιλογή μας και  ανακαλύπτουμε νέες δυνάμεις που άλλες φορές μας αρέσουν και άλλες όχι.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το θέμα της Διαχείρισης Χρόνου είναι πολύ μεγάλο, με πολλές μεταβλητές, που καταλήγουν όμως στις δύο σημαντικότερες, πρώτον το Χρόνο, που είναι αμείλικτος και ασταμάτητος  και δεύτερον τον Άνθρωπο, που κάνει τη διαχείριση.

Εμείς σε συνεργασία με τον Coach που είναι εναρμονισμένος με το Αυθεντικό Coaching και τον κώδικα  Δεοντολογίας του HIC, θα χρειαστεί να αναλύσουμε και να μάθουμε τι σημαίνει άνθρωπος, ποιοι είμαστε  εμείς, τι θέλουμε από εμάς, ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας καθώς και να θέσουμε στόχους σε υγιείς  βάσεις, που θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενέργειες, με σκοπό τη διαχείριση του εαυτού μας και  των δυνάμεων, που επιδρούν σε εμάς σε συγκεκριμένο χρόνο.

Για να το επιτύχουμε, θα χρειαστεί να δεσμευτούμε και να εργαστούμε εμείς για εμάς! Βασική  προϋπόθεση είναι να είμαστε παρόντες στη ζωή μας κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο αποβλέποντας συνεχώς να μεταβάλουμε τον τρόπο διαχείρισης μας προς τις “Δυνάμεις”, που μας ασκούνται.

Προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επιβάλλεται να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και  προσηλωμένοι ακριβώς πάνω στο πλάνο ενεργειών, που θα έχουμε από κοινού αρχικά σχεδιάσει κι  έπειτα καταγράψει με τον Coach.

Η επιτυχία για τη διαχείριση του χρόνου θα έρθει εφόσον «συγκλίνουμε» και «βαδίζουμε» προς το στόχο, που έχουμε θέσει. Η «σύγκλιση» σημαίνει συνεχή αξιολόγηση του που βρισκόμαστε συγκριτικά  με το στόχο μας και η «βάδιση» ταυτίζεται με τη σταθερή δέσμευση στην πορεία προς το στόχο μας,  ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης προς αυτόν.

Αυτός ο στόχος δε μπορεί να είναι άλλος από τη…

Διαχείριση Χρόνου!

Υ.Γ. Άραγε τελικά τι σημαίνει Διαχείριση Χρόνου για τον καθένα από εσάς;

 

Μεσσαριτάκης Μάνος
Business & Life Coach AC
Senior Profesional Member HIC